believe.com.pl
Zdrowie

Kwasy tłuszczowe omega - jak wpływają na zdrowie serca i mózgu?

Dominika Nawrat4 listopada 2025
Kwasy tłuszczowe omega - jak wpływają na zdrowie serca i mózgu?

Choć przez lata tłuszcze były przedstawiane jako niezdrowe, dziś wiemy, że to nie sam tłuszcz jest problemem, ale jego jakość i proporcje do innych składników diety. Właśnie dlatego dietetycy i lekarze tak dużą wagę przykładają do kwasów tłuszczowych omega 3-6-9. Jak te związki wpływają na zdrowie serca, mózgu i całego organizmu?

Dlaczego kwasy omega 3-6-9 są ważne?

Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 pełnią ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Jako że nie potrafi on wytwarzać ich sam, musimy dostarczać z pożywieniem. Kwasy omega-3 odpowiadają przede wszystkim za utrzymanie równowagi w układzie krążenia. Wspomagają prawidłowe ciśnienie krwi, wspierają elastyczność naczyń i pomagają utrzymać odpowiedni poziom tłuszczów we krwi. Są też sprzymierzeńcem mózgu, poprawiając koncentrację, pamięć i ogólne samopoczucie.

Omega-6 również powinny być ważnym składnikiem diety, choć w nieco mniejszych ilościach. Wspierają odporność, wpływają na prawidłowy wzrost komórek i pomagają w regeneracji tkanek. Z kolei omega-9 to tłuszcze, które organizm potrafi wytwarzać sam z omega-3 i omega-6, ale dodatkowa ich obecność w diecie przynosi wiele korzyści. Znajdziecie je m.in. w oliwie z oliwek czy awokado. Pomagają one w utrzymaniu prawidłowego poziomu „dobrego” cholesterolu i chronią komórki przed stresem oksydacyjnym.

Jak kwasy omega wspierają serce?

Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 wpływają na każdą część układu krążenia. Omega-3 wspomagają rytm serca i pomagają utrzymać drożność naczyń, co zmniejsza ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Z kolei obecność omega-9 w codziennej diecie może przyczynić się do utrzymania równowagi pomiędzy tzw. „dobrym” i „złym” cholesterolem. Dzięki temu naczynia krwionośne są w lepszej kondycji, a serce pracuje sprawniej.

Wsparcie dla mózgu i układu nerwowego

Mózg to najpewniej największy beneficjent obecności kwasów omega 3-6-9 w naszej diecie. Ich odpowiedni poziom pozytywnie wpływa na koncentrację, pamięć, nastrój i zdolność do uczenia się. Kwasy omega-3 są budulcem komórek nerwowych, a przy tym wspomagają komunikację między nimi. Regularne spożywanie produktów bogatych w te tłuszcze lub suplementów diety może więc poprawić sprawność intelektualną i zmniejszyć uczucie zmęczenia.

Gdzie szukać kwasów omega 3-6-9?

Najlepszym źródłem omega-3 są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela czy sardynki. Jeśli nie ich jadacie, powinniście często sięgać po olej lniany, siemię lniane lub orzechy włoskie. Kwasy omega-6 znajdziecie zaś głównie w olejach roślinnych – np. słonecznikowym, kukurydzianym czy sojowym. Omega-9 obecne są z kolei w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i awokado.

By zwiększyć udział udział zdrowych tłuszczów w diecie, nie musicie od razu całkowicie zmieniać swojego jadłospisu. Wystarczy np. że do sałatek dodawać będziecie łyżkę oliwy z oliwek lub oleju lnianego. Na śniadanie spróbujcie kanapki z pastą z awokado, a jako przekąskę wybierajcie garść orzechów. Jeśli trudno wam dostarczyć wystarczającą ilość omega 3-6-9 z pożywienia, możecie sięgnąć po suplementy diety. Warto jednak robić to świadomie i najlepiej po konsultacji ze specjalistą.

Kwasy tłuszczowe omega 3-6-9 to bez wątpienia jeden z najważniejszych składników zdrowej diety. Pomagają dbać o serce i wspierają pracę mózgu, zapewniając dobre samopoczucie i pomagając utrzymać dobry stan zdrowia. Efekty działania zdrowych tłuszczów pojawiają się stopniowo, ale utrzymują się przez długie lata. Warto więc codziennie sięgać po zawierające je produkty – to jeden z najprostszych sposobów na to, by zadbać o swoje zdrowie.

Polecane artykuły

Kwasy tłuszczowe omega - jak wpływają na zdrowie serca i mózgu?